Kellarikalleria


kirjasto_web
Kellarikalleria on upea galleriatila Suonenjoen keskustassa, kaupungin pääkirjaston alakerrassa

Ajankohtaista

6.7.2018
Kellarikalleriassa PIDENNETYT aukioloajat 18.7.-3.8.2018
ma, ti, to klo 12-18
ke-pe klo 10-16 

Huom.
Kellarikalleria suljettu 30.-31.7. näyttelynvaihdon ajaksi.
Avajaiset 31.7. klo 18.

30.5.2018
Vuoden 2019 näyttelyajat haettavissa. Kellarikalleriaan on jatkuva haku.


valkea-sali-1_web

Kellarikalleriassa on esillä vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden. 
Galleria käsittää kaksi näyttelytilaa, Valkean salin sekä Harmaan salin.

harmaa-sali-2_web

Kellarikalleria pohjapiirros

   Kellarikallerian vuokrahinnasto (pdf) (50.5 KB)NÄYTTELYT 2018

HEINÄKUU   2.7.-27.7.  
Valkea sali | Erja Kärkkäinen - Luolamaalauksia

Heinäkuussa Valkaessa salissa nähdään taiteilija Erja Kärkkäisen teoksia. Oulussa asuva Kärkkäinen on monitaiteilija, joka on tehnyt yli 30 vuotta teatteria ja sanataidetta eri ryhmien parissa käsikirjoittaen ja ohjaten sekä opettaen teatteri-ilmaisua. 2010-luvun alusta lähtien hän on opiskellut kuvataiteita Lapin yliopistossa ja tehnyt siitä lähtien myös kuvataideprojekteja, joissa hän on hyödyntänyt teatterin keinoja. Kärkkäinen valitsee tekotapansa, materiaalinsa ja tyylinsä siten, että ne palvelevat parhaiten kulloistakin teemaa. Uusimmat työnsä hän tehnyt maalaamalla, mutta hänen tuotannossa on paljon sekatekniikkatöitä. Multitaiteellisuus on läsnä kaikessa hänen tekemisessään. Sanataide ja visuaalinen kerronta ovat aina olleet keskeisessä asemassa myös hänen esittävän taiteen produktioissaan.

Kärkkäinen maalaa omia tunteitaan, ja käsittelee niitä osin eläinten ja luonnon kautta. ”Viestinsä välittäjiksi hän poimii muutamia elementtejä, jotka usein ovat maalausten hahmojen käsissä kuin tunnuskuvat keskiajan maalauksissa.”

Toisaalta joidenkin teosten lähtökohtana on ollut musta tyhjä taulu. ”Maalasin taulupohjat mustiksi ja menin luolaani. Musta, tyhjä tila on teatterintekijälle luonnollinen lähtökohta alkaa hahmottaa sille tulevia asioita. Musta väri vapauttaa minut ja silloin uskallan rohkeasti tuoda pintaan värejä, muotoja ja hahmojakin. Valkoinen tyhjä taulu herättää minussa tunteen, että särjen jotain pyhää ja puhdasta. Näin Kärkkäinen alkoi maalata omia tunteitaan ja olotilojaan kuviksi. Osa teoksista on abstrakteja maalauksia, osaan hän on hahmotellut figuureja, osa on kuvia jo menneistä teoksista. Tärkeintä Kärkkäiselle on ollut, ettei hän sensuroi ja kiellä itseltään mitään mieleen juolahtavaa. Teoksien värikirjo on suunnittelematon ja hän on käyttänyt myös värejä, joita ei tavallisesti käytä teoksissaan.

Luolamaalauksia -näyttelyn teokset ovat valmistuneet viimeisen parin vuoden aikana ja ovat olleet eri näyttelyissä eri puolella Suomea ja Virossa. Elokuussa Kärkkäisellä avautuu näyttely Minä ja taiteilija yhdessä kuvataiteilija Anssi Hanhelan kanssa Kemin taidemuseossa.


Harmaa sali | Viro Instituutti - Jaetut hetket - Suomi ja Viro 95 / Kuvia kulttuurisillalta


Eesti100 juhlavuoden kunniaksi valkeassa salissa nähdään kaksi Viro Instituutin tuottamaa valokuvanäyttelyä.

Jaetut hetket – Suomi ja Viro 95

Viron ja Suomen itsenäisyyden 95. juhlavuoden kunniaksi valmistunut valokuvanäyttely Jaetut hetket kuvaa Suomen ja Viron lämpimiä suhteita viimeisten vuosikymmenten aikana.

Näyttelyn valokuvaajat Peeter Langovits ja Toomas Dettenborn ovat seuranneet kameran takaa monia tärkeitä kohtaamisia, mielenkiintoisia henkilöitä ja upeita tapahtumia Suomi-Viro -akselilla. Kameraan tallentuneista hetkistä koottu valokuvanäyttely on kunnianosoitus kaikille niille, jotka ovat ajaneet Viron ja Suomen välisiä asioita ja huolehtineet työllään siitä, että maittemme suhteet edistyvät ja syventyvät kaikilla elämän alueilla.

Julkaisija Viro-instituutti, tukevat Postimees ja Viro-instituutin ystävät ry.

KUVIA KULTTUURISILLALTA

Valokuvaaja Peeter Langovits sai E.W. Ponkalan Säätiön tämän vuoden tunnustuspalkinnon ansioistaan suomalais-virolaisten kulttuurisiteiden dokumentoinnissa ja edistämisessä. Langovits on tunnetuin virolainen lehtivalokuvaaja, Viron kuvajournalismin Grand Old Man. Hän toimi vuodet 1995–2014 maan suurimman päivälehden Postimees-sanomalehden kuvaajana.

Lehtityön ohessa Peeter Langovits on pitänyt kymmeniä valokuvanäyttelyitä ja esiintynyt kansainvälisissä yhteyksissä. Julkisten tilaisuuksien ja julkisuuden henkilöiden kuvaamisen lisäksi hänellä on ollut aina silmää tavallisen elämän, virolaisten arjen, havainnoimiselle. Erityinen aihepiiri hänen tuotannossaan on ollut suomalais-virolaiset kulttuurisuhteet. Ne ovatkin nyt E.W. Ponkalan säätiölle valmistuneen Kuvia kulttuurisillalta -näyttelyn keskiössä.

Kuvia kulttuurisillalta -näyttelyn yhteistyökumppanit ovat E.W. Ponkalan säätiö, Tuglas-seura, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Viro-instituutti.


ELOKUU  1.8. - 29.8.  Avajaiset  31.7. klo 18

Valkea sali | Jarkko Juvonen - Ägelää jo vuodesta 1988
Harmaa sali | Tiina Kemppainen - Ripputuoli

SYYSKUU   3.9. - 28.9.  Avajaiset  31.8. klo 18 

Luovien alojen yhdistys Pro Mylly - Muutos

LOKAKUU   3.10.-26.10.  Avajaiset 2.10. klo 18

Valkea sali | Suonenjoen Taideseura
Harmaa sali | Taisto Balk

MARRASKUU  1.11.-30.11.

Valkea sali | Suonenjoen Tilkkukilta Mansikkamimmit - Vuosinäyttely
Harmaa sali | Mikael Falin
Näyttelyt 2017

Näyttelyt 2016