Kellarikalleria


kirjasto_web
Kellarikalleria on upea galleriatila Suonenjoen keskustassa, kaupungin pääkirjaston alakerrassa

Aukioloajat
ma
klo 14-18
ti
klo 14-18
ke
klo 11-15
to
klo 14-18
pe

klo 11-15


Ajankohtaista

9.5.2019

24.5. Harmaan salin (Kosketa) - kuvataidetta pimeässä -näyttely on suljettu. Valkean salin näyttely avoinna normaalisti klo 11-15.

Helatorstaina 30.5. Kellarikallleria on suljettu.

Kellarikalleriaan on jatkuva näyttelyaikojen haku. Hae näyttelyaikaa vuodelle 2020!


valkea-sali-1_web

Kellarikalleriassa on esillä vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden. 
Galleria käsittää kaksi näyttelytilaa, Valkean salin sekä Harmaan salin.

harmaa-sali-2_web

Kellarikalleria pohjapiirros

Kellarikallerian vuokrahinnastoNÄYTTELYT 2019

TOUKOKUU 6.5. - 31.5.2019
Valkea sali | Péter Kis - Grafiikkaa, maalauksia ja pienoisveistoksia

Kellarikallerian Valkeassa salissa nähdään toukokuussa unkarilaisen Péter Kisin grafiikkaa, maalauksia ja pienoisveistoksia. Taiteilija kertoo urastaan näin:

”Olen syntynyt 2. huhtikuuta 1957 Balatonin pohjoispuolella, Fehérvárcsurgón kunnassa, Fejérin läänissä. Győrissä olen asunut 11-vuotiaasta alkaen. Opiskelin siellä rakennusalaa ja sittemmin ylioppilaaksi työväen iltalukiossa. Samalla valmistauduin pyrkimään Kuvataiteen yliopistoon. Vuodesta 1977 alkaen opiskelin Budapestin piirustuskouluissa ja myöhemmin yliopiston valmistavassa iltakoulussa.

Varsinaista läpimurtoa merkitsi se, että pääsin kuparipiirrosten painajaksi Graafikkojen luovaan yhteisöön. Tämä taiteilijayhteisö oli silloin Unkarin ainoa yksityinen kaupallisesti järjestäytynyt verkosto. Siellä pääsin päivittäin kosketuksiin Unkarin parhaiden kuvataiteilijoiden kanssa. Heistä useimmat korjasivat iltakoulussa tekemiäni piirustuksia, ja verkosto myös tarjosi grafiikkaani ostettavaksi.

Näiden esivaiheiden jälkeen aloitin vuonna 1983 taideopintoni Unkarin kuvataiteen yliopistossa. Olin silloin jo perheellinen kahden lapsen isä. Yliopistovuosien aikana keskityin taidepiirustukseen, kivipainantaan ja kuparipiirroksiin. Vuonna 1987 valmistuin grafiikan linjalta ja hankin myös lukion opettajan pätevyyden taidepiirustuksen, taidehistorian ja geometrisen piirustuksen oppiaineissa. Lopulta tulin hyväksytyksi Unkarin kuvataiteilijoiden säätiöön ja diplominäyttelyn perusteella Nuorten taiteilijoiden studioon.

Yliopiston jälkeen perustin oman grafiikantöiden painon. Avasin Győrin keskustassa galleriani ja opetin Győrin baletin taideopistossa piirustusta. Noin 50 000 värillistä grafiikanlehteä, öljyvärimaalauksiani, pienoisveistoksiani ja restauraatiotöitäni on esillä kotimaisissa ja ulkomaisissa gallerioissa sekä yksityiskokoelmissa. Monien kirkkoon liittyvien töiden joukosta pidän tärkeimpänä kahta viiden metrin korkuista piispa Vilmos Aporin muotokuvaa, jotka ripustettiin vuonna 1997 hänen autuaaksi julistamisensa kunniaksi Rooman Pyhän Pietarin kirkon julkisivuun ja sisäpihan aukiolle. – Győrin Széchenyin aukiolle olen muotoillut sokeita ja heikosti näkeviä varten kosketeltavan, pronssiin valetun aukion pienoismallin. – Kesällä 2017 valmistui Bratislavan (Pozsony) taistelun muistomerkki, noin kolmen tonnin painoinen veistetty kivijärkäle, johon muotoilin useita pronssikorkokuvia. Näistä kaksi pienoisveistosta on esillä tässä näyttelyssä: Unkarilaisten maahantulo ja Pyhä Tapani.

Nykyisin valmistelen piirustuksen oppikirjaa, joka on tarkoitettu piirustuksen opiskelijoille ja opettajille ja käsittelee perspektiivin kuvaamisen tärkeimpiä periaatteita. Perspektiivin tuntemus on välttämätöntä piirrosopin ymmärtämisessä. Olen kiitollinen siitä, että olen jo useasti saanut tuoda taidettani esille Kuopiossa. Myös siitä iloitsen, että saan vieraaksi suomalaisia ystäviäni Unkariin.

Taiteellista luomistyötäni edeltävä ajanjakso on täynnä epäilystä ja epävarmuutta valmistautuessani työhön. Pystynkö ollenkaan ilmaisemaan ajatuksiani kuvataiteellani? Tällaisen prosessin lopuksi tulee vapautunut ja iloa tuottava työjakso, jolloin ”pitää vain tehdä”. Toivottavasti näyttelyn yleisökin saa itselleen tätä iloa.”


Harmaa sali | Maijariitta Karhulahti & Anne Salmi - (Kosketa) - kuvataidetta pimeässä

(Kosketa) - kuvataidetta pimeässä on kuopiolasten taiteilijoiden Maijariitta Karhulahden ja Anne Salmen ensimmäinen yhteisnäyttely. Näyttelykokonaisuudessa tekijät haastavat sekä kuvataiteen esittämisen tapoja että omaa työskentelyään. Suonenjoen Kellarikalleriassa 6.5.- 31.5. esillä oleva näyttely koetaan kokonaan ilman näköaistia kosketellen, tunnustellen, haistaen sekä kuunnellen teoksia.

Taiteilijoille ajatus haptisen, ilman näköaistia koettavan, kuvataidenäyttelyn toteutuksesta nousi keskustelusta kansantaruolennosta, Näkistä. Molemmilla oli vahva mielikuva Näkin olemuksesta ja ulkonäöstä, vaikka kumpikaan ei ole sitä tietenkään nähnyt. Näkki on silmänkääntäjä, joka voi muuttaa muotoaan ja olemustaan, vaikuttaa muulta kuin on.

Omassa työskentelyssään taiteilijat ovat olleet usein tämän muuntautumisen äärellä luodessaan materiaaleilla erilaisia mielikuvia ja tunnelmia. Taiteilijoiden työskentelyä yhdistää heille molemmille olennainen materiaalin työstö ja tuntemus, vaihe jonka kauneutta tai karheutta katsoja ei saa yleensä kokea. Näyttelyn teoksilla taiteilijat haluavat antaa siihen mahdollisuuden ja jakaa katsojalle jotakin omasta taidekokemuksestaan.

Teosten valmistamisen aikana materiaalivalinnat ja sommittelutyö on tehty osittain pimeässä ja taiteilijat ovat miettineet visuaalisen maailman suhdetta tuntoaistilla ja muilla aisteilla työskentelyyn. Mikä on kaunista haistaa? Mikä on harmonista koskettaa? Mitä en halua näyttää? Mikä kokemus lopulta kertoo parhaiten? Työskentelyn myötä näyttelyn teemoiksi muodostuivat kauneus, ihmisyys ja näkeminen, joita taiteilijat teoksissaan tulkitsevat omalla käsialallaan.

Näyttelyn toteuttamista on tukenut Pohjois-Savon taidetoimikunta. Yhteistyökumppaneina näyttelyn toteutuksen tutkimusvaiheessa toimi Suonenjoen Näkövammakerho sekä koeyleisö.

Näyttelyn yhteydessä on ammattitaitoinen valvoja avustamassa tarvittaessa. Erikoislaatuisen esillepanon takia näyttelyyn otetaan kerrallaan rajallinen määrä yleisöä. Ryhmien vierailut pyydetään sopimaan etukäteen. Tilaan on mahdollista tulla pyörätuolilla Suonenjoen kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyyn on vapaa pääsy.TULEVAT NÄYTTELYT

KESÄKUU 5.6.-28.6.2019, avajaiset 4.6. klo 18

Valkea sali| Minna Kähkönen
Harmaa sali | Anne Matilainen

HEINÄKUU

Valkea sali| VARATTU
Harmaa sali | VARATTU

ELOKUU 1.8.-28.8.2019, avajaiset 31.7. klo 18

Valkea sali| Suonenjoen Taideseura
Harmaa sali | Suonenjoen Taideseura

SYYSKUU 4.9.-27.9.2019

Valkea sali| VARATTU
Harmaa sali | Lotta Leka

LOKAKUU 2.10.-25.10.2019

Valkea sali| VARATTU
Harmaa sali | Mari Kervinen

MARRASKUU 30.10.-29.11.2019

Valkea sali| Tilkkukilta Mansikkamimmit
Harmaa sali | Maria Nupponen


Menneet näyttelyt 2019
Näyttelyt 2018
Näyttelyt 2017
Näyttelyt 2016