Kellarikalleria


kirjasto_web
Kellarikalleria on upea galleriatila Suonenjoen keskustassa, kaupungin pääkirjaston alakerrassa

Ajankohtaista

12.2.2018
Kellarikallaria suljettu 1.-2.3. näyttelyn vaihdon vuoksi.

Kellarikalleria suljettu juhlapyhinä 30.3. ja 2.4.

1.1.2018
Kellarikalleriassa vapaita näyttelyaikoja vuodelle 2018.
Kysy lisää!


valkea-sali-1_web

Kellarikalleriassa on esillä vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden. 
Galleria käsittää kaksi näyttelytilaa, Valkean salin sekä Harmaan salin.

harmaa-sali-2_web

Kellarikalleria pohjapiirros

   Kellarikallerian vuokrahinnasto (pdf) (50.5 KB)NÄYTTELYT 2018

Helmikuu

2.- 28.2.2018

Valkea sali | Kirsti Kirjavainen & Suonenjoen seurakunta - Nepalilaiset häät ja naisten voimaantuminen lähetystyön kautta
Avajaiset 1.2. klo 17-19


Nepalilaiset häät lehdistölle-1-web

Kellarikallerian helmikuun näyttelynä Kirsti Kirjavaisen valokuvia nepalilaisista häätraditiosta sekä naisen asemasta ja sen muutoksesta nepalilaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa.

Näyttelyssä tutustutaan hääperinteeseen ja nepalilaiseen kulttuuriin niin valokuvien kuin pukujen ja esineistön kautta. Avajaisissa 1.2. klo 17 kuvaaja itse esittelee näyttelyä ja tarjoaa vieraille nepalilaista smoothieita. Näyttelyn esittely ja smoothie-hetki avajaisten yhteydessä klo 17 ja 18.


Kirjavainen kertoo näyttelyn sisällöstä seuraavaa: 

Nepalilaiset häät

Olen kuvannut paljon ihmisten arkea Nepalissa yli 30 vuoden ajan Suomen Lähetysseuran työntekijänä, se oli lähes ainoa harrastukseni. Tällä kertaa tuon nähtäväksi kuvia köyhien kylien juhlista, häistä. 30 miljoonainen Nepalin väestö koostuu 120 eri heimosta ja kieli-ryhmästä. Kulttuurien rikkaus tulee vahvasti näkyviin myös häissä. Ulkopuolinen pääsee melko harvoin mukaan seuraamaan seremonioita, syömään toki helposti kutsutaan. Kulttuurin ja tapojen tuntemus lisää myös väestöryhmien keskinäistä arvostusta ja parhaimmillaan vähentää jopa heimojen ja uskontojen välistä kitkaa.

Miten aviopuolisot ovat löytäneet toisensa, on aina kiinnostavaa. Joukkoon mahtuu sovitut avioliitot, oma valinta ja internetin kautta tutustuminen ja jopa karkaaminen. Maaseudulla lapsiavioliitot ovat yhä ikävän yleisiä, kun taas kaupungeissa avioliitto solmitaan vasta opiskeluajan jälkeen täysi-ikäisenä, jopa vanhempana.

Pukujen värit ja korut kertovat monipuolisista häätraditioista: hindumorsian punaisessa Sarissa, 6 metriä silkkiä, kultalankoja ja paljetteja, kristitty ja moni heimolainen valkoisessa, buddhalainen omassa kansallispuvussaan, karvareunaisine häähattuinen. Maaseudun sulhasen puku saattaa olla yhä heimoperinteen mukainen, kaupungeissa jo usein länsimainen miestenpuku on suosittu juhla asu, solmioineen ja nenäliinoineen. Taloudellisen aseman mukaan hääpari kuljetetaan kodin ja juhlapaikan välillä koristellulla autolla, hevosella, härkävankkureilla, traktorin kyydillä tai vielä usein selässä kantaen kaukaisilla maaseudun kukkuloilla. Seremoniat kestävät useita päiviä, jopa viikon.

Häissä tarjoillaan aina parasta ja todella herkullisia ruokia. Perinteisesti morsiamen suku maksaa suuret myötäjäiset: jopa talo, huonekalut, auto tai vähintään moottoripyörä ja TV kuuluu kuvaan kaupungissa. Sulhasen puolelta ostetaan kultakoruja ja vaatteita. Koko yhteisö kutsutaan häihin vieraiksi, vasta sitten tulee virallinen hyväksyntä kylässä. Nepalilainen hääsesonki on vain 8 kuukautta, koska uskotaan, että avioituminen kiireisinä viljelysaikoina ei tuo onnea.

Mitä nepalilainen morsian ja sulhanen tulevaisuudelta haaveilevat? Mikä on hauska tai haikea häämuisto?

Tervetuloa katsomaan valokuvanäyttely, hääasuja ja koruja.

Naisten voimaantuminen

Kuvasin Himalajan kauneutta, mutta ennen muuta naisen elämää, työtä ja kansallista perinnettä; arkea ja juhlaa.

Usein naiset olivat pääosassa Suomen Lähetysseuran kouluttamishankkeissa. Naiset olivat perustus muutokselle ja nopeuttajia erityisesti ruohonjuuritason kylien kehitykselle. Naistyön kautta tasa-arvo ja ihmisarvo ovat kasvaneet. Naisen kautta koko perinteinen suurperhe voi paremmin.

Kulttuuri on tärkeä säilyttää, mutta syrjäkylien lukutaitoryhmissä naiset löysivät yhdessä-olon ilon, oppivat lukemaan ja samalla innostuvat keskustelemaan itselleen ja yhteisölleen tärkeistä aiheista muutokseen. Lukutaitoryhmien jatkona syntyivät ns. säästöryhmät, osuuskunnat ja kansalaisjärjestöt. Kulttuurin vahingollisia asioita on muutettava; korkeita morsiusmaksuja tulee vähentää, lapsiavioliitot lopettaa ja kouluttaa myös tytöt.

Asennemuutos on vähentänyt perheväkivaltaa, parantanut terveydenhuoltoa, lisännyt tyttöjen koulutusta, kehittänyt maataloustyötä ja esim. metsiensuojelua kukkuloilla. Elämä kylissä on muuttunut vesijohtojen, vessojen, savuttomien hellojen ja keittiöpuutarhojen yleistymisen kautta.

Yhdessä naiset ovat pystyneet vähentämään syrjintää, kasteihin perustuvaa eriarvoisuutta ja hankkimaan uusia toimeentulon lähteitä. Naiset osallistuvat tänään jo paljon enemmän yhteiskunnan päätöksentekoon, luovat oikeaa muutosta elämään, valavat toivoa paremmasta tulevaisuudesta. He kertovat, että kannattaa yrittää ja onnistumista pitää juhlia. Naiset ovat tulleet näkyviin, saaneet äänen ja uskovat yhteistyöhön niin kirkossa kuin laajemmassa yhteiskunnassa.

Muutos on mahdollista Suomen Lähetysseuran pitkäaikaisen ja kokonaisvaltaisen työn kautta: todistamme Jumalan rajoja ylittävästä rakkaudesta, muutamme maailmaa oikeudenmukaisemmaksi, puolustamme syrjittyjen ihmisarvoa ja -oikeuksia ja rakennamme rauhaa ja sovintoa. Nämä näyttely on kiitos sinulle antamastasi tuesta ihmisten elämään lähetystyön kautta Himalajan rinteillä, Nepalissa.

Lopuksi muutama osuva nepalilainen sananlasku:
Missä nainen, siellä rikkaus. (Naisella on tärkeä paikka.)
Kun aviopari riitelee, niin apina vie hedelmät. (Anteeksiantamattomuus pilaa avioliiton.)
Perheriita on kuin lisäisi olkia nuotioon. (Ongelmat vain lisääntyvät riidassa.) Joka lähteen vesi on erilainen. (Jokaisella on arvo ja tehtävä.)
Ei yhdellä kädellä voi taputtaa. (Naiset ja miehet onnistuvat yhdessä.)

Tervetuloa, Swagatam!
Kirsti Kirjavainen ja Suonenjoen seurakuntaHarmaa sali | Elämää - Suonenjoen kaupungin taidekokoelmat

Kellarikallerian harmaan salin näyttelyssä teoksia Suonenjoen kaupungin taidekokoelmista. Kokoelmien teokset on hankittu ja vastaanotettu lisäämään julkisten tilojen ja kaupungin tilojen, niin niiden asiakkaiden kuin työntekijöidenkin viihtyvyyttä. Samoin kokoelmien teokset toteuttavat tärkeää tehtäväänsä tallentamalla alueen ja aikakautensa elämää, kokemuksia ja ajattelua. Suonenjoen kaupungin taidekokoelmiin sisältyy eri tekniikoilla toteutettuja niin paikkakuntalaisten, alueellisten kuin valtakunnallisesti vaikuttaneiden taiteilijoiden teoksia 1920-luvulta alkaen.


Taidekokoelmien teokset on sijoitettu kaupungin julkisiin tiloihin, kirjastoon ja virastoihin sekä kouluille, osa teoksista on tallennettu arkistoon. Lisäksi kaupunkikuvaa elävöittävät ulkoveistokset ja muistomerkit.


Elämää  -  näyttelyssä nähdään valikoitu kokonaisuus kaupungin taidekokoelmista eri aikakausilta.


Näyttelyt 2017

Näyttelyt 2016