Näyttelyt 2017


Tammikuu

Valkea sali | Seppo Väänänen - Veden maa 10.-27.1

KUTSU_Seppo Väänänen_Veden maa_Kellarikalleriassa tammikuussa

www.seppovaananen.com


Helmikuu

Anna Toikkanen & Maijariitta Karhulahti - Rakenteita  1.2. - 2.3.
Avajaiset 31.1. klo 18 - 20

rakenteita_juliste_web

Kellarikallerian helmikuun näyttelynä on Anna Toikkasen ja Maijariitta Karhulahden yhteisnäyttely.

 

Toikkanen on valmistunut keramiikka- ja lasimuotoilijaksi Kuopion Muotoiluakatemiasta vuonna 2007. Työskentelyssään hän on vähitellen suuntautunut taidekeramiikkaan. Teokset ovat useimmiten pienistä osista ja yksinkertaisista muodoista koostuvia isompia kokonaisuuksia, jotka kuvaavat ihmisen ympäristöön jättämiä merkkejä: miten rakennukset on sijoiteltu kaupunkialueelle, miten katukivet on ladottu, millaisia jälkiä autojen ja polkupyörien renkaat jättävät hiekkaan.

 

Maijariitta Karhulahti on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään Taidekoulusta vuonna 2008 ja tekstiilimuotoilijaksi Kuopion Muotoiluakatemiasta vuonna 2013. Karhulahti työskentelee materiaalilähtöisesti käyttäen teoksissaan perinteisiä käsityömenetelmiä sekä kierrätettyjä, löydettyjä ja perinnöksi saatuja materiaaleja ja esineitä. Teoksissaan Karhulahti käsittelee yksilön suhdetta luonnonympäristöön sekä rakennettuun fyysiseen ja sosiaaliseen ympäristöön.

 

Toikkanen asuu ja työskentelee Joensuussa, Karhulahti Kuopiossa. Molemmat taiteilijat ovat opiskelleet Kuopion Muotoiluakatemiassa, mutta eivät tunteneet toisiaan tai toistensa työskentelyä etukäteen. Toikkanen ja Karhulahti tutustuivat sattumalta ja yhteisnäyttelyn kokoamiseen innoitti eri työskentelytapojen ja materiaalien käyttö saman teeman sisällä.


Maaliskuu

Valkea sali | Olli Kanninen 6. - 31.3.
Avajaiset 6.3. klo 18 - 20

ok


Kellarikallerian maaliskuun Valkean salin taiteilijana on suonenjokelainen Olli Kanninen.

Olen suonenjokelainen kuvallisen ilmaisun 3.vuoden opiskelija Bovallius-ammattiopistosta Jyväskylästä. Keväällä 2017 valmistun kuva-artesaaniksi. Kellarikalleriaan toteuttamani taidenäyttely ”Vuodenajat” on ensimmäinen yksityisnäyttelyni.

 

Taiteilija paikalla esittelemässä näyttelyä torstaisin klo 14-16 tai perjantaisin sopimuksen mukaan.

Harmaa sali | Kaisla Siikavirta 6. - 31.3.
Avajaiset 5.3. klo 12 - 14

Helsingissä asuva, Suonenjoelle sukujuurensa ulottava Kaisla Siikavirta pitää 4-vuotisnäyttelynsä Suonenjoen Kellarikalleriassa maaliskuussa.

Aktiivisen taitelijauransa Kaisla aloitti noin 1,5 -vuotiaana. Alkuun kysymyksessä oli nk. lämpsis-tekniikka, eli hän lämpsäytteli akryylivärejä käsin paperille. Hyvin pian Kaisla kuitenkin jo tarttui pensseliin. Akryylivärien lisäksi noin 3 -vuotiaana tekniikkoihin tulivat enenevissä määrin mukaan tussit, väriliidut, puuvärit ja vesivärit.

Näyttelyyn on valikoitu teoksia Kaislan liki koko tähänastiselta uralta.
Pääpaino on kuitenkin 2-3 -vuotiaana tehdyissä akryylitöissä.


Huhtikuu

Valkea sali | Sisä-Savon Kansalaisopiston kevätnäyttely - Arkea ja juhlaa ennen ja nyt  7.4.-28.4.

Sisä-Savon Kansalaisopiston 70-vuotis juhlanäyttelyt Suonenjoella, Rautalammilla, Tervossa ja Vesannolla


Toukokuu

Valkea sali | Suonenjoen esiopetus - Kevätnäyttely 8.5.-31.5.

Kaikkien Suonenjoen esiopetusyksiköiden yhteisessä kevätnäyttelyssä seikkaillaan aina merenaalloista avaruuteen.


Eemilin pillipuhallustyö


Harmaa sali | Mari Arvinen - Taidepajat 3.4.-31.5.

Taidepajoihin vapaa pääsy!

Mari Arvinen_taidepajat_webKesäkuu

Valkea sali | Suonenjoen Taideseura - Kesänäyttely

Suonenjoen Taideseuran vuotuinen jäsenten kesänäyttely Kellarikallerian Valkeassa salissa.

Suonenjoen Taideseuran tarkoituksena on edistää seuran jäsenten, harrastajien ja Sisä-Savon alueen visuaalisen alan taiteilijoitten taiteellista kehitystä sekä toimia kuvataiteen ja muun visuaalisen taiteen harrastuksen esille tuomiseksi, edistämiseksi ja taiteen ja sen moninaisuuden ymmärtämiseksi. Lisäksi yhdistyksen tavoitteena on harjoittaa yhteistyötä eri taiteenalojen yhdistysten sekä muiden yhteisöjen kanssa

Lisätietoja:

Suonenjoen Taideseura ry

Kesänäyttelyjuliste 2017_web
Harmaa sali | Suonenjoen Päiväkeskus - Suomi 100 ja käsitöitä kodin kätköistä

Suonenjoen Päiväkeskus tuo Kellarikallerian Harmaaseen saliin Suomen ja itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi valmistettuja teoksia sekä aktiivisten harrastajien taidokkaita käsitöitä.


Heinäkuu

Valkea sali | Jope Pitkänen - Juhlanäyttely / Avajaiset 1.7. klo 18

Jope juliste A3

Jorma "Jope" Pitkänen (s. 31. heinäkuuta 1947, Kuopio) on koko maailman mittakaavassa merkittävä sarjakuvataiteilija. Yli 40 vuotta kestäneen työuransa aikana Pitkänen on käsikirjoittanut ja piirtänyt yli 40 000 julkaistua sarjakuvaa. Pitkäsen tunnetuimmat sarjakuvat ovat Näkymätön Viänänen ja Lempi. Tyyliltään ne ovat humoristisia strippejä, joissa satiirin keinoin ilkutaan yhteiskuntaa, joukkoliikkeitä ja joskus uskontoakin. Vaikka Jope on jo taiteilijaeläkkeellä, on hän yhä yksi tuotteliaimmista kotimaisista tekijöistämme ja vahvasti kiinni ajassa.

 

Taiteilijan 70-vuotisjuhlan kunniaksi Suomen Sarjakuvamuseo on koonnut näyttelyn ja juhlajulkaisun. Näyttelypaikkana toimii taiteilijan kotipaikan, Suonenjoen kirjastotalon Kellarikalleria. Näyttely kartoittaa taiteilijan uran vaiheita ja nostaa sieltä esiin merkittävimmät teokset ja hahmot ja erityisesti läpi uran ulottuvan savolaisuuden. Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 1.7.2017.


Kesän aikana julkaistava Minä Jope -juhlajulkaisu kattaa Pitkäsen uran huippukohdat sarjakuvanäytteiden, haastattelujen ja artikkelien pohjalta. Pyrkimyksenä on antaa mahdollisimman laaja kuva siitä, miten paljon yksittäinenkin sarjakuvantekijä pystyy halutessaan -ja pakon edessä -tekemään sekä vaikuttamaan useampaan sukupolveen. Kirja etenee aikakausittain ja peilaa tekijän tuotantoa ajan kulkuun ja sen tulkitsijana. Kirjan toimittavat pitkän linjan sarjakuvatoimijat Ville Hänninen, Vesa Kataisto ja Kari Puikkonen. Kirjan kustantaa Zum Teufel-kustannus.


Näyttely on avoinna 3.-28.7.2017 Suonenjoen Kellarikalleriassa jonka jälkeen se lähtee kiertämään Pohjois-Savoa ja Suomen sarjakuvatapahtumia. Projektin tukijoina ovat Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon maakuntarahasto, Pohjois-Savon taidetoimikunta ja Savon Sanomat.


Sarjakuvamuseohanke on suomalaisen sarjakuvan historiaa keräävä, tallentava ja tutkiva valtakunnallinen museokokoelmahanke. Julkaisujen ja näyttelyiden avulla tuodaan esiin hankkeen toimintaa ja kotimaisen sarjakuva-ja kuvitustaiteen edustavimpia aineistoja.


Harmaa sali | Niilo Rytkönen & Taisto Balk - Näkökulmia / Avajaiset 1.7. klo 18
Juliste_näkökulmia_Balk17

Suonenjokelainen ITE-taiteilija Niilo Rytkönen on liikkunut luonnossa ja huomannut, että kappas, siinähän on mielenkiintoinen mielenkiintoinen muoto juurakossa, kannokossa tai kivikossa. Että sehän muistuttaa eläintä, ihmistä tai on vain muotona kiinnostava. Rytkönen on muokannut mielikuvansa perusteella nämä löytönsä taideteoksiksi, joista osa on nykytaiteen valtavirtaa.


Taisto Balk on vaellellut Pohjois-Norjassa, Ruijassa, Jäämeren rannalla. Ja kappas, siellähän on mielenkiintoisia kivikoita, jotka ovat syntyneet miljoonia vuosia sitten. Maankuoren sulamiset, nurinniskoin kääntymiset ja jäähtymiset ovat tuottaneet tämän ”Vuorenpeikon valtakunnan” valokuviksi.


Niilo Rytköstä ja Taisto Balk’ia yhdistää antautuminen meilikuvituksen vapaudelle.


Elokuu - syyskuu

Kellarikalleria ja toripuisto | Ars Libera - Kuopion Kuvataiteilijat ry - Juuret(on)  / Avajaiset 3.8.20170731_163625


Juuret(on) Kellarikallerian molemmissa saleissa sekä toripuistossa
4.8.-29.9.2017

Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan Juuret(on) -vuosinäyttely järjestetään tällä kertaa Suonenjoen Kellarikalleriassa sekä Toripuistossa.

Gallerian kaksi suurta salia tarjoavat loistavat puitteet näyttelylle, jota Maijariitta Karhulahden ja Sanna Nissisen puistoon toteutetut teokset täydentävät. Yhteensä 22 Ars Liberan jäsentä on lähestynyt näyttelyn teemaa erilaisin tekniikoin, kukin omista lähtökohdistaan. Näyttelykokonaisuus kattaa teoksia aina performanssista tila- ja videoteoksiin, akvarelleihin ja maalauksiin. Näyttelyn koordinoinnista ja teemoituksesta vastaa kuvataiteilija Kirsi Pitkänen.

Perjantaina 1.9. taiteilija Emma Fält toteuttaa näyttelytilassa performanssin, jossa hän piirtää intuitiivisesti paperille käyttäen hyväkseen perinnöksi saamiaan kangaspuiden osia. Performanssin live streamausta voi seurata Ars Liberan facebook-sivujen kautta alkaen klo 11.00. Samat kangaspuut muodostavat installaation näyttelytilaan, joka on nähtävissä koko näyttelyn ajan.

linkki Ars Liberan facebook-sivuille:
www.facebook.com/kuopionkuvataiteilijat

AVAJAISET 3.8. klo 18 KELLARIKALLERIASSA

OHJELMASSA 
Avajaissanat lausuu
Ars Liberan puheenjohtaja Timo Kokko
Juuret(on) näyttelykoordinaattori Kirsi Pitkänen

Musiikkia
Inariveljiet
(Joose Keskitalo, Arwi Lind, Petri Alanko ja Mikko Kankaanpää)
Yhtyeen tekstit ovat peräisin lähiheimojen loitsuista ja kansansävelmistä

Näyttelyn taiteilijat:
Jouni Airaksinen, Emma Fält, Mikko Hallikainen, Jyrki Heikkinen, Pekka Hiltunen, Eerika Jalasaho, Maijariitta Karhulahti, Ilkka Martti Kivelä, Timo Kokko, Kristiina Korpela, Leo Kosonen, Sinikka Kosonen, Veera Launonen, Leena Mäki-Patola, Sanna Nissinen, Ulla Remes, Jenna Rutanen, Tuija Suutari, Tiina Tanskanen, Kaisa Törmänen, Riikka Viinikanoja ja Arto Väisänen

www.arslibera.com

Avajaisiin ilmainen bussikuljetus Kuopiosta, Maljalahdenkadulta 3.8. klo 16. Paluu Suonenjoelta klo 20. Ilmoittaudu mukaan spostilla arslibera@arslibera.com tai viestillä Ars Liberan Facebooksivulla.
Huom! Paikkoja rajoitetusti!

Lokakuu

4.10. - 27.10.2017

Avajaiset 3.10. klo 18
Valkea sali | Ann Larsson-Dahlin, Lena Johansson Fahlén, Anja Jääskeläinen, Ulla Vehviläinen - Fyra Uttryck


Lokakuussa Valkean salin näyttely Fyra uttryck on neljän akvarellistin yhteisnäyttely. Suonenjokelaiset taiteilijat Anja Jääskeläinen ja Ulla Vehviläinen ovat saaneet vieraakseen kaksi ansioitunutta ja kansainvälistä taiteilijaa. Ann Larsson-Dahlin sekä Lena Johansson saapuvat Härnösandista ja Kramforsista Ruotsista ja tarjoavat paikallisten taiteilijoiden kanssa näyttelyllään mahdollisuuden tutustua monenlaisiin vesiväri-ilmaisun tekniikoihin. Taiteilijat ovat tavattavissa näyttelyn avajaisissa 3.10. klo 18.

Taiteilijoiden yhteisnäyttelyä on tukenut Suonenjoen Pohjola-Norden ry sekä Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. 

Harmaa sali |  Suonenjoen Taideseura ry - Vuosinäyttely

Avajaiset 3.10. klo 18

Harmaan salin näyttelynä on Suonenjoen Taideseuran perinteinen Vuosinäyttely. Näyttely esittelee runsaan kokonaisuuden yhdistyksen taiteilijoiden teoksia ja se rakentuu pystytysvaiheessa. Näyttelyn jyryttäjänä taidekasvattaja Liisa Kauppinen. 

Suonenjoen Taideseuran Vuosinäyttelyyn voivat kaikki Sisä-Savon alueen visuaalisen alan taitelijat ja harrastajat tarjota töitään olematta seuran jäsen. Näin näyttelykokonaisuudesta muodostuu aina mielenkiintoinen ja monimuotoinen, jota kannattaa käydä katsomassa.

Ohjelmalliset avajaiset yhdessä Valkean salin näytteilleasettajien kanssa 3.10. klo 18. Musiikista vastaavat Niina Hämäläinen ja Jouni Kurki.


Marraskuu

2.11.-30.11.2017

Valkea sali | Tilkkukilta Suonenjoen Mansikkamimmit


Kellarikallerian Valkean salin marraskuun näyttelynä on Tilkkukilta Mansikkamimmien vuotuinen yhteisnäyttely.


Kellarikallerian kauniiseen, valoisaan näyttelytilaan ripustetaan esille töitä, joita killan jäsenet ovat viimeisen vuoden aikana saaneet aikaiseksi: sängynpeittoja, seinätekstiilejä, vauvanpeittoja, pussukoita, toilettipusseja, tyynyjä... kaikenlaista mitä kangastilkuista voi saada aikaiseksi. Materiaaleina on käytetty uusia kankaita, käytettyjä tekstiilejä sekä itse värjättyjä kankaita.


Kilta kerää myös varoja toimintaansa arpajaisten avulla. Arpoja on myytävänä näyttelyssä ja näyttelyn lopuksi arvotaan kaikkien arvan ostaneiden kesken seinätekstiili.


Mansikkamimmit on valtakunnallisen Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n jäsen. Kilta kokoontuu joka torstai Suonenjoen vanhan lukion tiloissa.


Mansikkamimmit on järjestänyt näyttelyn joka vuosi yli kymmenen vuoden ajan.


Finnquilt on suomalaisten tilkkutyön harrastajien yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä tilkkutöiden tunnettavuutta ja harrastamista. Tätä varten järjestetään näyttelyitä, erilaisia tilkkutapahtumia, kursseja ja muita koulutustapahtumia, tilkkutyökilpailuja, matkoja ulkomaisiin alan tapahtumiin ja lähetetään suomalaisia tilkkutöitä ulkomaisiin alan näyttelyihin. Finnquiltiin kuuluu noin 90 kiltaa.


Harmaa sali | Mari Tamminen ja Heli Laitinen - Luonnollisesti


Mari Tamminen-Heli Laitinen


Harmaan salin näyttelynä kahden pieksämäkeläiset akvarellistin yhteisnäyttely.  Taiteilijat Mari Tamminen ja Heli Laitinen kuvaavat näyttelyään ja  työskentelyään seuraavasti:

Akvarellimaalauksesta innostuin varsin myöhään, reilut 10 vuotta sitten, harrastamatta sitä ennen mitään muutakaan maalaamiseen viittaavaa. Akvarellin tekeminen tuli jäädäkseen, ja vaikka olen tutustunut muihinkin maalaustekniikoihin matkan varrella, en ole löytänyt akvarellin voittanutta. Eniten maalaamistani on innoittanut osallistumiseni lukuisille taidemaalari Mika Törösen kursseille. Taiteen perusopinnot olen suorittanut 1,5 vuotta kestäneellä Väri-Nää kurssilla Lapinlahdella

Minulle taide merkitsee kauneuden kokemista ja jakamista. Haluan omien kuvieni selkeästi esittävän jotakin, mikä on minua koskettanut ja toivon että katsoja edelleen löytää niistä kosketuspintaa johonkin itselleen merkittävään. Aihevalinnoissa käytän apuna valokuvia paikoista ja tilanteista joissa olen ollut. Sisältöä kuviini haen pyrkimällä harmoniaan värien ja aiheen välillä. Yksittäisissä töissä pyrin värien suhteen tasapainoiseen, melko niukkaan palettiin.

Tässä ”Luonnollisesti” - näyttelyssä pääosassa ovat maisemat ja impressio valosta, joka viipyy tai väistyy. Teoksissa haastan katsojan tarkastelemaan ja kokemaan hiljaisuuden harmoniaa, yksinäisyyttäkin. Kukin kuitenkin näkee kuvat omalla tavallaan ja omiin kokemuksiinsa peilaten.

Akvarellissa vesi vie väriä joskus minne tahtoo, ja luonnollisesti se saa sen tehdä.

12.10.2017 Mari Tamminen, akvarellisti


Olen Konnevedellä vuonna 1960 syntynyt, Pieksämäelle asettunut savolaisnainen. Koulutukseltani olen vaatetussuunnittelija. Olen suorittanut lasten ja nuorten taidekasvatuksen erikoistumisopintoja Mikkelissä ja Kuopiossa, nukketeatteriopintoja Pieksämäellä, ja ammatillisen opettajan opinnot Jyväskylässä. Toimin Pieksämäen seutuopistossa Kuvataidekoulun tuntiopettajana.

Taiteellisessa työskentelyhistoriassani on periodeja alkaen 1990-luvulla syntyneistä teatteripuvustuksista Pieksämäen Poleenin Teatterille ja Pieksämäen Teatterille, akvarellimaalauksesta ja huovutuksesta nukketeatterinuken rakentamisiin. Erilaiset tekniikat kiinnostavat minua, ja on mukavaa päästä soveltamaan niitä sekä omissa projekteissani että työssäni opiskelijoiden kanssa.

Meillä Suomessa on inspiroiva, ihana luonto, joka avaa luovuudelle oven. On palkitsevaa, kun tekemiseen pääsee sisälle, ja kun saa aikaan jotain, mikä tuo itselle onnistumisen tunteen ja tuo iloa.

                                                                                                                           Heli Laitinen